2015年4月8日(水)17:00~18:30 IPP研究会

報告者	:石瀬 寛和 氏 (大阪大学 社会経済研究所 講師)
テーマ :Development Accounting and International Trade

日 時	:2015年4月8日(水) 17:00-18:30
場 所	:大阪大学 大学院 国際公共政策研究科棟 6階 会議室
言 語   :英語
主 催	:IPP研究会
お問い合わせ:松繁研究室 山本 studio-pine*osipp.osaka-u.ac.jp (*には@をお入れください。)
【概 要】
 Development accounting shows a significant part of cross-country income differences is attributed to differences in total factor productivity (TFP), but the sources of TFP differences are not well understood. This paper considers the role of international trade to explain the cross-country differences in TFP. By using a multi-country Ricardian trade model, I provide a decomposition of the observed TFP into a pure technology, and trade costs and trade policy through international trade. Under a baseline parameterization, my model shows that conventional TFP measures overestimate fundamental productivity differences by 30%. My result implies that adding a refinement to development accounting can help make the challenging task of explaining TFP differences less difficult. My result also suggests the importance of considering international trade structure when examining sources of TFP fferences across countries.