2016年12月1日(木)14:40~17:50 第16回 大阪大学経済学研究会(待兼山セミナー)

日時:平成28年12月1日(木)14:40~17:50
場所:豊中キャンパス 法・経大学院 総合研究棟 7階 大会議室
講師、議題
 ①14:40~16:10 澤 亮治 氏 (筑波大学)
  "An evolutionary approach to social choice problems with q-quota rules"

アブストラクト:
 This paper considers a dynamic process of n-person social choice problems under q-majority where a status-quo policy is challenged by an opposing policy drawn randomly in each period. The opposing policy becomes the next status-quo if it receives at least q votes.
We characterize stochastically stable policies under a boundedly rational choice rule of voters. Under the best esponse rule with mutations, a Condorcet winner is stochastically stable for all q-quota rules, and uniquely so if q is greater than the minmax quota. Under the logit choice rule, the Borda winner is stochastically stable under the unanimity rule. Our volutionary approach provides a dynamic foundation of the mini-max policies in multidimensional choice problems with Euclidean preferences.

②16:20~17:50 宮崎 智視 氏(神戸大学)
  "Public Investment and Asset Prices: Evidence from Japan"

共 催 :大阪大学経済学研究会、IPP研究会
お問い合わせ:瀧井研究室 602sec*osipp.osaka-u.ac.jp (*には@をお入れください。)
      大阪大学経済学研究会事務局(合同研究室)>> 詳細はこちら(随時更新)
(2016/10/28)